Voel jij je gelukkig?

Heb je zin in vandaag? Ben je gelukkig wakker geworden of is het vandaag al heftig genoeg begonnen? Ik kan mij namelijk wel eens ochtenden herinneren dat echt alles fout gaat.

Soms heb je van die dagen….

Dat je struikelt over je kleding als je wakker wordt. En dat jij je haar wast met de shampoo van je man. De kinderen zitten te zeuren omdat het brood niet in 8 gelijke stukken is gesneden. En bij overmaat van ramp kom je er te laat achter dat het speelgoed dag is. Dus kan je weer terug naar school met een zak vol barbies. In ieder geval. Soms heb ik wel eens van die dagen. Dat alles gewoon niet wil lukken. Dat je in de ochtend al zo veel gezeik hebt meegemaakt dat je liever de hele dag in bed wilt liggen.

Is dat herkenbaar? Misschien niet helemaal als het over barbies gaat, maar misschien kan jij je ook wel zo’n ochtend herinneren. Dan loopt het gewoon niet helemaal zoals gepland. En daar kan je dan superhard van balen. Waarom willen wij eigenlijk altijd dat het goed gaat? Dat alles loopt zoals gepland of waarom zijn wij op zoek naar een perfectie of meer geluk?

Wat is geluk?

‘Geluk is een gemoedstoestand van innerlijke rust en vrede.’ Dat is wat ik laatst las in een tijdschrift. Als ik het goed begrijp zijn wij constant op zoek naar innerlijke rust en vrede. En hoe meer je die innerlijke rust en vrede hebt gevonden hoe gelukkiger je bent. Maar kan je dat wel helemaal 100% hebben? Kan je op een moment in je leven 100% innerlijke rust en vrede ervaren? Zijn wij niet constant bezig met onze gedachten? Voor zover ik weet zijn 80% van die gedachten kritisch, dat betekent eigenlijk dat ze je niet verder helpen. Het lijkt mij dus een behoorlijke uitdaging om die vorm van geluk 100% te behalen. Toch denk ik niet dat het een doel kan zijn om gelukkig te worden. Want dan heb je namelijk de verwachting dat je dat dus op een moment in je leven 100% gaat lukken. Persoonlijk denk ik dat het een streven kan zijn om op zoek te gaan naar die innerlijke rust en vrede. De weg ernaar toe is belangrijker dan het doel.

Zoals verwacht loop alles anders

‘Zoals verwacht loopt alles anders.’ Dit is een uitspraak die je weer even terug kan roepen als alles niet loopt zoals gepland of zoals verwacht. Geluk heeft namelijk te maken met de verwachtingen die jij hebt. Als jij hoge verwachtingen hebt van hoe je dag loopt of hoe je eruit ziet, dat alles perfect moet zijn dan is dat een stuk lastiger om daar aan te voldoen. Kan je de lat lager zetten voor jezelf? Moet persé alles lopen zoals het in je hoofd zit of mag het ook ander gaan en is dat dan ook goed?

Naar mijn mening zit geluk juist in kleine dingen. Genieten van het moment zelf. Een ijsje eten bij je favoriete ijssalon of een mooie wandeling maken in de natuur.

Zullen we de lat lager leggen?

Zullen we gewoon proberen om wat minder perfect te zijn? Wat minder bezig te zijn met de dingen die nog moeten? Het tempo even op een lager pitje zetten en eerst eens nadenken wat je vandaag wilt doen? We moeten namelijk al zo veel en ik denk dat we daar dus niet echt gelukkiger van worden. Kijk vandaag eens om je heen en kijk welke mogelijkheden er zijn, pak die kans om er wat moois van te maken vandaag! Geniet van de kleine dingen om je heen en je zal zien dat daar het echte geluk te vinden is.

Nog meer blog's