Stop met vergelijken
perfecte plaatje

Wat zijn wij vrouwen een kei in het vergelijken met anderen. Ik zou zeggen: stop met vergelijken. Het levert je uiteindelijk niets op behalve dat jij je nog meer onzeker en vertwijfeld voelt dan daarvoor.

Stel je eens voor dat ik een foto maak van mezelf. Deze foto plaats ik op Instagram of facebook en natuurlijk sta ik er stralend op. Voor de show gooi ik er een filtertje overheen want dat staat zo mooi. Wat je ziet is wat je krijgt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Zie je dan mij, of zie je alleen maar een afbeelding van mij?

Voor de show

Wij herkennen dat denk ik allemaal wel, uren op de sociale kanalen lekker kijken. Alleen maar plaatjes kijken of filmpjes loeren en als het even kan je uitgesproken mening daar op los laten. Over die meningen kan ik ook wel het één en ander vertellen maar nu gaat het mij even om de afbeeldingen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat het plaatje wat je ziet in jouw hoofd de werkelijkheid is. Dat je ernaar kijkt en dat je denkt: ‘wow, wat een mooie vrouw. Wat heeft ze leuke kleren aan en wat zit haar haar altijd goed. Ze lacht ook altijd, ze is altijd zo vrolijk. Was ik ook maar altijd vrolijk. Had ik ook maar leuke kleren en stond ik lachend voor de camera. Maar ik ben helemaal niet vrolijk, of leuk. Zo gelukkig als dat zij is, dat ben ik al een tijdje niet meer geweest……’

Geloof niet alles wat je ziet

En zo kan je misschien nog wel uren doorgaan in die bovenkamer van jou. Maar wat we niet zien, merken, of zelfs voelen, is dat deze vrouw in kwestie echt niet altijd vrolijk, gelukkig en blij is. Misschien stond ze vanmorgen wel op een lego blokje en begon ze heel hard tegen haar kinderen te schreeuwen. Misschien voelt ze de druk om elke dag een perfecte foto op Instagram te plaatsen. Misschien heeft ze wel altijd haast en is ze ergens op zoek naar de ultieme rust. Misschien heeft ze de foto wel 150 keer gemaakt en is nummer 150 eindelijk het perfecte plaatje. Wat je ziet is alleen maar de buitenkant, het topje van de ijsberg. Het perfecte plaatje kan jou een bepaald gevoel geven, misschien zelfs een jaloers gevoel of een neerslachtig gevoel. Dat komt omdat wij eigenlijk altijd aan het vergelijken zijn. Je plaatst jezelf ergens op een bepaalde schaal en de ander weegt zwaarder of lichter.

Het echte leven

Dat doen wij trouwens niet alleen maar op de sociale kanalen, ook in ‘het echte leven’ zijn wij constant aan het vergelijken. Maar wist je eigenlijk dat in heel veel gevallen ons beoordelingsvermogen niet helemaal klopt omdat wij de neiging hebben om onze mindere kwaliteiten te beoordelen ten opzichte van de positieve kwaliteiten van de ander.

Neem het voorbeeld van het perfecte plaatje. De afbeelding van de persoon in kwestie is altijd genomen op een moment dat de persoon zich goed voelt, ergens aan het eten is of iets leuks beleefd. Er wordt vast geen foto genomen als je net met je slaapkop je bed uit rolt en al gapend jezelf zit aan te staren in de spiegel. Stel dat je die twee foto’s naast elkaar zou leggen dan zou je ongeveer dezelfde persoon zien.

Nog een voorbeeld. Stel dat jij niet lekker in je vel zit. Je voelt je dik en je bent niet tevreden over je buik, die is namelijk veel te groot (volgens jezelf). Als jij dan een plaatje op social media tegenkomt waarin iemand een voor en na foto plaatst. Eerst een hele dikke buik en dan plaatje twee: een super slank lichaam. Natuurlijk ga jij dan jezelf vergelijken met het slanke lichaam, dan wil jij namelijk ook! Wat je even niet ziet zijn alle plaatjes tussendoor. Zweet, tranen, disipline, uithoudingsvermogen, doorzetten, toch weer huilen na een eetbui. Deze plaatjes die zien we niet, terwijl die er wel zeker zijn geweest.

Een paar tips

De strekking van dit verhaal is niet dat ik social media wil afvallen. Sterker nog, ik zie het als een prachtig medium om elkaar te inspireren en te bemoedigen. Maar laten we wel even eerlijk blijven en ook af en toe eens iets plaatsen als het niet zo gaat zoals je eigenlijk had gehoopt.

Daarnaast vind ik het fijn om een paar tips mee te geven mocht je jezelf in een situatie bevinden waar je aan het vergelijken bent. Want, laten we eerlijk zijn, uiteindelijk levert vergelijken met de ander niets op. We stellen veel te hoge en onrealistische doelen en uiteindelijk brengt het ons niets. Dus als je de volgende keer weer zit te scrollen en je merkt dat je aan het vergelijk bent denk dan even aan het volgende:

Stap 1: Stop eens even met het kijken naar de afbeelding. Leg je telefoon even weg en denk na wat je nu allemaal denkt op het moment. Zijn deze gedachten helpend voor jou? Zo nee, probeer ze los te laten, ze helpen jou niet verder.
Stap 2: Beperk je social media gebruik als het jou een slecht gevoel geeft. Bedenk eens wat je met je kostbare tijd zou willen doen als je twee uur in de week tijd ‘over’ had.
Stap 3: Focus op je eigen successen. Wat doe jij nu al allemaal anders (beter) dan een jaar geleden?
Stap 4: Zeg hardop tegen jezelf dat je goed genoeg bent. Jij bent uniek gemaakt. Met alles erop en eraan en daar mag je trots op zijn.

Hopelijk leren wij in de toekomst om iets liever, iets milder, voor onszelf te zijn. Niet alles hoeft meteen 100% goed te zijn. Het plaatje lijkt misschien perfect maar dat is het in werkelijkheid nooit.

Graag nodig ik je uit om iets minder op die telefoon te zitten en iets vaker aan iemand te vragen hoe het gaat. En als iemand dan kan zeggen: ‘het gaat even niet’ probeer dan te luisteren. Echt te luisteren. Wees stil, vraag door en wees er even écht voor de ander. Dan voel je dat je iets hebt betekend voor de ander de dat is een dankbaar en fijn gevoel. Zullen we samen proberen om de wereld iets liever en leuker te maken?

Nog meer blog's