Zelfzorg: Omdat jij het verdient!
zelfzorg marieke coaching

Oké, laten we eerlijk zijn – het leven als een drukke huismoeder is als jongleren met watermeloenen, terwijl je op één been op een bal balanceert. Werk, gezin, vrienden en talloze verplichtingen kunnen je in een wervelwind van chaos storten, en eerlijk gezegd vergeten we vaak onszelf in die draaikolk. Maar hé, zelfzorg en zelfliefde mogen niet op de tweede plaats komen. Zelfzorg verdien jij. In dit artikel vertel ik je meer over zelfzorg. Want laten we eerlijk zijn, we kunnen allemaal wel wat meer zelfzorg gebruiken, en ja, zelfs ik!

Zelfzorg voor mij

Zelfzorg voor mij? Dat is als het spelen van een strategisch spel, waarbij ik mijn tijd en fysieke welzijn slim verdeel. Het betekent bewust momenten plannen die mij een energieboost geven en waar ik blij van word. Dus, ja, ik ben niet alleen bezig met to-do lijstjes voor anderen afvinken, maar ik maak ook tijd vrij voor dingen die mij happy maken. Of het nu gaat om een ontspannende wandeling, een workout in de sportschool of een chill-moment met een goed boek – zelfzorg betekent bewust kiezen voor activiteiten die goed voor mij zijn.

Een coach met Leermomenten

Nu denk je misschien: “Marieke heeft vast alles op een rijtje als coach.” Nou, verrassing! Dat is niet altijd zo geweest. Zelfs nu vergeet ik mezelf soms in de wervelwind. Vroeger was ik als een Duracell-konijn dat nooit ‘nee’ zei, wat uiteindelijk leidde tot totale uitputting. Maar weet je, zelfs dit chaotische hoofdstuk in mijn leven was een eyeopener. Ik leerde dat zelfzorg essentieel is. Als ik mezelf negeer, ben ik niet alleen uitgeschakeld, maar ben ik ook waardeloos voor anderen. Herkenbaar? Prioriteiten stellen is een kunst, en dat kan je leren.

De Kunst van Zelfzorg

Zelfzorg is als een spa-dag zonder de gekke badjassen. Het draait om liefdevolle aandacht geven aan jezelf. Het gaat niet alleen om extravagante uitjes, maar om dagelijkse keuzes en gewoontes die goed voor je zijn. Dus, als je naar je overvolle agenda staart en denkt, “Hoe dan?” – maak een lijst van energievreters en zeg stap voor stap “bye-bye” tegen alles waarvan jij druk ervaart.

Structuur Brengt Rust, Geen Zweet

Zelfzorg heeft een partner in crime: structuur. Het voorkomt dat je als een kip zonder kop rondrent en helpt je focussen op wat er echt toe doet. Laten we het over sport hebben – ja, dat ding waarvan sommigen denken dat het een enge ziekte is. Maar serieus, beweging is fantastisch. Het geeft energie, maakt blij en voorkomt dat je hijgend de trap op gaat. Diep van binnen weet je het, dus mag je dit als prioriteit zien. Naast beweging is voeding essentieel voor zelfzorg. Ja, chips roepen soms, maar kies eens wat vaker voor voedzaam eten. Meer groenten en fruit, minder suikerbommen. Een gezond voedingspatroon geeft je energie, trust me, ik kan dit weten. Voorheen leefde ik op chocola en cola, het maakte mij futloos en moe. Nu is de balans terug en zorg ik beter voor mijn lijf, inclusief af en toe eens chocola of een wijntje. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook het verhaal van Marloes over eetgedrag. 

Quality Time met het Gezin

Een van mijn beste ontdekkingen? Het reserveren van zondag voor mijn gezin. Het is heilig. Geen andere verplichtingen, geen overvolle agenda. Vroeger waren mijn weekenden als een marathon, nu zijn ze een stuk rustiger. Het is allemaal een kwestie van bewuste keuzes maken en je grenzen aangeven. Voordat je weet hoe je grenzen moet aangeven is het zinvol om eerst te weten wat je grenzen eigenlijk zijn. 

Ontspanning met een Nachtje Weg

Een nachtje weg plannen klinkt misschien als een utopie, vooral voor drukbezette moeders. Maar geloof me, het is het waard. Geen “Mama!” geschreeuw, geen wasbergen. Een nachtje weg geeft je de kans om te ontstressen en op te laden. Dus ja, ik moet mezelf ook eraan herinneren om af en toe die mini-vakantie te boeken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet per se een luxe hotel hoeft te zijn. Een Airbnb of Bed & Breakfast kan net zo leuk en ontspannend zijn. Het gaat erom dat je even weg bent uit je dagelijkse omgeving en verantwoordelijkheden. Plan van tevoren wat activiteiten die je graag wilt doen en probeer te genieten van het moment zonder afleiding. Een nachtje weg kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid en kan je helpen om opnieuw contact te maken met jezelf. Dus, plan dat nachtje weg en geniet van de rust en ontspanning die het je zal brengen.

Geen luxe maar een must

Zelfzorg en zelfliefde zijn geen luxe, maar een must. Het draait om tijd voor jezelf nemen, structuur omarmen en balans vinden. Dus, dans in de sportschool, geniet van een gezonde maaltijd (met een zijpad naar chocolade), plan quality time met je gezin en boek die broodnodige nacht weg. Onthoud: voor jezelf zorgen maakt je niet egoïstisch, maar gewoon verstandig. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag met wat zelfzorg, want jij verdient het!

Wil jij leren om beter voor jezelf te zorgen? Neem dan vandaag nog contact met mij op om eens vrijblijvend kennis te maken. Graag kom ik met jou in contact om je te helpen de balans terug te vinden. 

Nog meer blog's