Hoog sensitief: 4 tips voor balans
hoog gevoelig

In het verleden dacht ik dat hooggevoeligheid iets vaags of zweverigs was. Misschien dat je auralagen kon lezen of direct wist wat anderen dachten. Voordat ik ontdekte dat ik zelf hooggevoelig was, had ik er geen waardering voor. Maar na onderzoek en persoonlijke ervaringen begrijp ik nu dat het een eigenschap is die bij je past en waarin je jezelf herkent. Het is geruststellend om te weten dat ik niet volledig vreemd ben of heel anders. Ik dacht namelijk altijd dat ik het buitenbeentje was, het zwarte schaap, altijd anders dan anderen. Nu besef ik dat ik deel uitmaak van een groep mensen die hooggevoelig zijn, en we zijn met velen. Maar liefst 20% van de Nederlanders is hoog gevoelig.

Wat is hoog sensitiviteit?

Hoog sensitiviteit, ook wel bekend als hoog gevoeligheid, is een eigenschap die gekenmerkt wordt door een diepere verwerking van prikkels en emoties. Mensen met hoog sensitiviteit kunnen gevoeliger zijn voor geluiden, geuren, emoties van anderen en subtiele veranderingen in hun omgeving.

Het is helemaal niet zweverig, het is een echte eigenschap die zelfs in onderzoek is aangetoond. Hoog gevoeligheid is waarneembaar in de hersenen. De hersenen van een hoog gevoelig persoon reageren anders op prikkels dan die van een niet-hoog gevoelig persoon.

Toen ik dit ontdekte, voelde ik me niet langer alleen. Ik kon mijn eigenschap benoemen en voelde me deel van een groep. Het prikkelde mijn interesse en ik dook in alles wat er te lezen en leren was over hoog gevoeligheid.

De sensatiezoeker

Op een regenachtige donderdagmiddag las ik over HSS: de High Sensation Seeker. Dit zijn de sensatiezoekers onder de hooggevoeligen.

Een High Sensation Seeker is iemand die actief op zoek is naar spannende en opwindende ervaringen in verschillende aspecten van het leven. Ze voelen zich vaak aangetrokken tot activiteiten die een adrenalinekick geven, zoals extreme sporten, avontuurlijke reizen of het uitproberen van nieuwe en gedurfde ervaringen. Sensatiezoekers hebben meestal een sterke nieuwsgierigheid en zijn bereid om buiten hun comfortzone te stappen op zoek naar nieuwe en stimulerende sensaties.

Na deze woorden viel er een last van mij af. Want ik had constant te drang naar avontuur, verandering en ik wilde niet het ‘standaard’ leventje waar iedereen zo gelukkig mee is. Zo ben ik 13 keer verhuisd in mijn leven, houd ik van reizen, ben ik ondernemer en ga ik nieuwe uitdagingen aan. Wat was het heerlijk om te ontdekken dat het goed is om zo te zijn.

De andere kant van de medaille

Hoog sensitieve personen, en dus ook High Sensation Seekers, ervaren vaak intense emoties en hebben behoefte aan rust en ruimte om zichzelf op te laden. Dit betekent dat het belangrijk is om regelmatig momenten van stilte en reflectie in te lassen om overstimulatie te voorkomen.

High Sensation Seekers kunnen intens genieten van nieuwe ervaringen en opwinding, maar hebben tegelijkertijd behoefte aan balans en innerlijke rust. Je kan het vergelijken met een bal wat aan het balanceren is. Eerst extreem naar rechts en op zoek naar avontuur. Het volgende moment extreem naar links en lekker op de bank onder een dekentje. Die zoektocht en het constant zoeken naar balans blijft voor mij een uitdaging.

Bewust luisteren naar eigen behoeften

Door bewust te luisteren naar mijn eigen behoeften en grenzen, kan ik balans vinden tussen stimulatie en ontspanning. Wat voor mij erg waardevol was om te ontdekken is dat het oké is om af en toe een stap terug te doen en tijd voor zichzelf te nemen. Ik mag dus, misschien meer dan een gemiddeld persoon, tijd voor mezelf nemen. Zo kan ik even rust nemen van een wereld die soms overweldigend kan zijn.

Herken jij je in het verhaal?

Als je hoog sensitief bent, kan het soms een uitdaging zijn om je leven in balans te houden. daarom heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om beter om te gaan met je gevoeligheid.

  1. Neem regelmatig tijd voor jezelf. Het is belangrijk om momenten van rust en stilte in te bouwen in je dagelijkse routine. Zoek een plek waar je tot jezelf kunt komen en even helemaal kunt ontspannen.
  2. Leer je grenzen kennen en bewaken. Als hoog sensitief persoon is het essentieel om goed te weten wat je wel en niet aankunt. Durf nee te zeggen tegen situaties die te overweldigend zijn en geef duidelijk je grenzen aan. Het helpt mij om bij een vraag altijd te zeggen: ‘Ik denk er even over na.’
  3. Zoek verbinding met gelijkgestemden. Het kan enorm helpend zijn om contact te hebben met anderen die ook hoog sensitief zijn. Samen delen jullie ervaringen en kunnen jullie elkaar steunen en begrijpen.
  4. Verwen je zintuigen. Als hoog sensitief persoon ben je vaak gevoelig voor prikkels. Verwen daarom je zintuigen met dingen die je rust geven, zoals een warm bad, een ontspannende massage of een wandeling in de natuur.

Het is ook mijn kracht

Deze tips hebben mij enorm geholpen om mijn leven als hoog sensitief persoon meer in balans te brengen. Ik heb geleerd om beter om te gaan met de prikkels. Soms ga ik nog wel eens over grenzen heen en merk ik dat ik te veel heb gedaan. Gelukkig kan ik daar alleen maar van leren. Daarnaast is het ook mijn kracht. Ik ben empathisch en kan goed naar anderen luisteren. Ik kan mij echt inleven in een situatie en daarom ben ik ook coach geworden. Inmiddels geeft het mij meer dan dat het mij tegen werkt en daar ben ik erg dankbaar voor.

Onthoud dat het oké is om voor jezelf te zorgen en je eigen behoeften op de eerste plaats te zetten. Je verdient het om in balans met jezelf te zijn.

Nog meer blog's